Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. In onze aantrekkelijke woongemeenschap versterken de verschillende gebieden en functies elkaar.

  2. De gemeente Uithoorn biedt planologisch ruimte en duidelijkheid aan de doelen van de programma’s Samenleving, Wonen en Werken.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  1. Benut de onderscheidende kwaliteiten van de gemeente Uithoorn.

  2. Benut de recreatieve mogelijkheden van de gemeente Uithoorn.

  3. Biedt ruimte voor ontwikkelingen, met waarborg van de kwaliteiten.

  4. Breng de lusten en lasten van de nabijheid van Schiphol met elkaar in balans.

Toelichting: Binnen deze opgaven is het een specifieke uitdaging om ruimte te vinden voor de functie wonen, om ook in de toekomst aan de grote vraag naar woningen tegemoet te kunnen komen.

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

We gaan door met de huidige werkzaamheden. Hier valt het faciliteren en katalyseren van particuliere initiatieven onder, het opstellen en actualiseren van bestemmingsplannen, het opstellen van locatie-gebonden uitgangspunten en het behartigen van belangen van de inwoners met betrekking tot de ontwikkelingen rondom Schiphol. De ‘Ruimte voor ruimte-regeling’ is bij inwerkingtreding van de Provinciale Omgevingsverordening NH 2020 komen te vervallen. De provincie Noord-Holland heroverweegt op dit moment haar beleid hieromtrent. Mogelijk ontstaat er in 2022 een hernieuwde mogelijkheid om een ‘Ruimte voor ruimte-regeling’ toe te passen. Verder continueren we de regionale samenwerking. Onder andere met provincie Noord-Holland, in de MRA en AM en waar nodig versterken we de banden.

Om bovenstaande te bereiken in deze raadsperiode, worden daarnaast jaarlijks extra acties uitgevoerd. Voor het begrotingsjaar 2022 zijn dit de volgende acties:

De gemeente gaat op zoek naar en creëert kansen voor woningbouw

De huidige woningbouwplannen maken we inzichtelijk en de nieuwe kansen brengen we in beeld. Verder gaan we door met een aantal haalbaarheidsstudies en/of gebiedsvisies voor mogelijke woningbouwlocaties in de toekomst. In het kader van de Omgevingsvisie worden strategische keuzes gemaakt voor eventuele nieuwe woningbouwlocaties, in een integrale afweging met andere functies.

De implementatie van de Omgevingswet

De inwerkingtreding van de wet is met 6 maanden extra uitgesteld naar 1 juli 2022. Dit extra uitstel is nodig om de nieuwe werkprocessen goed in te bedden in de nieuwe software. In 2022 zullen de laatste noodzakelijke stappen voor in werking treding worden genomen. Dit betreft met name de genoemde implementatie van de nieuwe werkprocessen in de nieuwe software, maar bijvoorbeeld ook de aanpassingen van leges- en mandaatverordeningen. In 2022 zal ook de omgevingsvisie worden opgeleverd. De daaropvolgende jaren wordt – met gebruikmaking van de gegeven overgangstermijnen binnen de omgevingswet – doorgewerkt aan het stapsgewijs opstellen van het definitieve omgevingsplan voor Uithoorn.

Gemeentelijke Omgevingsvisie

In 2022 zal de eerste versie van de gemeentelijke omgevingsvisie worden opgeleverd. In de omgevingsvisie vindt een integrale afweging plaats tussen verschillende opgaven zoals wonen, werken, mobiliteit, milieu, duurzaamheid, klimaatadaptatie, biodiversiteit, groen, water en cultureel erfgoed. Eerder opgestelde gebiedsvisies en de evaluatie van de structuurvisie zijn belangrijke bouwstenen.
De uitwerking en participatie ten aanzien van de RES zoekgebieden vindt plaats in de gemeentelijke omgevingsvisie. In 2022 geeft de gemeente de duurzaamheidsagenda verder vorm en volgen we voor de uitwerking van zon op grote daken het actieplan.

Doorontwikkelen van het initiatievenoverleg

Om goed op de invoering van de Omgevingswet per 1 juli 2022 en de daarbij behorende integrale vergunning voorbereid te zijn, gaan we in 2022 de werking van het initiatievenoverleg op onderdelen aanpassen. Het initiatievenoverleg is een waardevolle en laagdrempelige manier om met elkaar nieuwe initiatieven op haalbaarheid te beoordelen. De Omgevingswet vraagt echter om een nieuwe blik op de werking van het initiatievenoverleg. We gaan in 2022 onderzoeken welke vakdisciplines het beste kunnen deelnemen en/of de initiatiefnemer ook aanwezig kan zijn om het initiatief toe te lichten. Ook bekijken we hoe de verhouding met de nader te ontwikkelen Omgevingstafel vormgegeven kan worden. En hoe we de werkprocessen beter kunnen stroomlijnen, waardoor voor alle partijen duidelijk is op welk moment we aan wie advies vragen en welke gegevens daarbij nodig zijn. Verder is het belangrijk de archivering van de uitkomsten nog beter vorm te geven. Er is een directe relatie met de harmonisatie van de werkprocessen die in de DUO-organisaties doorgevoerd wordt.

Inzet op Schipholdossier

De gemeente wil invloed uitoefenen op de toekomstige ontwikkeling van de luchthaven en op de effecten die Schiphol op de leefkwaliteit in Uithoorn en De Kwakel heeft. Hiertoe zetten wij ons door middel van lobbyen, advisering en positionering in op de beïnvloeding van de diverse beleidsregels en wetgeving vanuit het Rijk. Dit betreft bijvoorbeeld de Luchtvaarnota 2020-2050 die de kaders voor het luchtvaartbeleid vaststelt, het ontwerp Luchtvaartbeleid en de Luchtruimherziening, waar wij allen zienswijzen voor in hebben gediend. Wij hebben een actieve deelname aan de verschillende overleggen over en met Schiphol en daarnaast werkt de gemeente intensief samen met andere gemeenten en overheden, zoals de provincie en het Rijk. Tevens is er regelmatig overleg met een lokale bewonersorganisatie. We willen de gemeente onder de aandacht blijven brengen door een actieve lobby richting het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamer.

Integrale visie Thamerdal

Voor Thamerdal werkt de gemeente aan een integrale visie. De visie voor het gebied is nauw verbonden met de Omgevingsvisie en zal zich binnen die kaders afspelen. De integrale visie zal aandacht hebben voor en een antwoord geven op onderwerpen zoals klimaatadaptatie, de mogelijkheden voor verdichting, de Woonvisie en de ruimte in de wijk voor mobiliteit. Voor een goede integraliteit van de visie wordt zowel intern als extern de afstemming gezocht.

Groene en recreatieve verbindingszone Uithoorn

In nauwe samenwerking met het opstellen van de visie Recreatie en Toerisme en de omgevingsvisie stelt de gemeente in 2022 een beknopte gebiedsvisie en uitvoeringsprogramma voor een groene en recreatieve verbindingszone tussen de Westeinderplassen en de Amstel op. Hierbij worden twee routes uitgewerkt. Daarnaast start de gemeente een specifiek gebiedsproces met grondeigenaren en andere belanghebbende partijen in de Thamerpolder voor ontwikkeling van dit gebied.

Amstelzone

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor een eventuele transformatie van de Amstelzone naar een woonfunctie of een gemengde woon/werk functie. Er vindt nauwe afstemming plaats met de omgevingsvisie.

Legmeerbos in Legmeer-West

Buurtbeheer De Legmeer heeft in co-creatie met de gemeente een Masterplan Legmeerbos opgesteld. Hetuiteindelijk doel is om recreatief groen ter vergroting van de leefbaarheid en ter versterking van de sociale cohesie in de wijk De Legmeer te realiseren. De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om de aanleg van een Legmeerbos in het gebied Legmeer-West in combinatie met een eventuele verplaatsing van 2 sportverenigingen (Thamen Honk- en softbal en jeu-de boules) te ontwikkelen. Afhankelijk van de mogelijkheden werkt de gemeente in 2022 de inrichting van het gebied uit.

Vervolgonderzoek Wonen, sporten en recreëren

In 2021 voert de gemeente een vervolgonderzoek uit naar de haalbaarheid van woningbouw op de locatie van HSV Thamen en BU Thamen, inclusief de dan noodzakelijke verplaatsing van de sportverenigingen. Onderdeel van dit onderzoek is de inpassing van HSV Thamen en BU Thamen en het initiatief voor een Legmeerbos in Legmeer-West. Afhankelijk van de uitkomsten in najaar 2021 vindt in 2022 de planvorming hiervoor plaats.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf