Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
Inwoners nemen zo veel mogelijk zelfstandig deel aan de samenleving.
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Vergroot het perspectief en de kansen voor inwoners om zelf in inkomen te voorzien.
Organiseer een integrale toegang tot een adequate ondersteuning voor inwoners.
Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?
Om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen moet de verbinding met zowel regionale als lokale ondernemers worden versterkt. Dit doen wij door vanuit de gemeente actiever de ondernemers te benaderen. Daarnaast is in 2020 een regionaal werkcentrum gestart. Hier wordt een match gemaakt tussen bedrijven die werknemers nodig hebben en bedrijven waarbij ontslagen dreigen. Het doel is om vroegtijdig te bemiddelen ter voorkoming van werkloosheid. Medio 2021 is het regionaal werkcentrum geëvalueerd en de resultaten zijn dusdanig positief, dat is ingestemd met verlening tot 1-1-2023. Deze middelen komen uit het pakket van de crisisdienstverlening van het Rijk. Er zijn dus geen kosten aan verbonden voor de gemeente Uithoorn. Medio 2022 wordt er definitief afgestemd of voortgang vanaf 2023 wenselijk is en wat daar de financiële bijdrage vanuit de gemeente Uithoorn voor nodig is.
In het koersplan sociaal domein zijn concrete acties opgenomen om toe te werken naar een integrale werkwijze en toegang. Bijvoorbeeld de pilot integrale toegang en werken volgens de omgekeerde toets. Voor het einde van 2021 zullen alle betrokken medewerkers een training omgekeerde toets hebben gevolgd. Deze zal hun verder helpen in de stappen om domein overstijgend te werken.
In 2021 wordt de nieuwe re-integratienota ‘Iedereen telt mee’ vastgesteld en daarna kan over worden gegaan tot uitvoering van de nota. De uitvoering van de nota loopt over de jaren 2021-2025. In de nota is speciale aandacht voor begeleiding en ondersteuning van jongeren, vanuit een integrale invalshoek. Hierbij wordt nauwe samenwerking gezocht met de domeinen armoede/schulden, jeugd en veiligheid. Verder is er in de nota aandacht voor inwoners tussen de 45-55 jaar en zal er meer ingezet worden op het aanbieden van softskills trainingen. Naast deze nieuwe speerpunten wordt er nog samengewerkt met de partners in de stad en regio. De inwoner centraal, werken vanuit een integrale invalshoek en het leveren van maatwerk staan centraal.
Ook in 2022 gaan we verder met de acties uit de vastgestelde armoedenota 'De touwtjes aan elkaar knopen 2019-2022'. De focus ligt op, samen met onze maatschappelijke partners, vroegtijdig bereiken, informeren en verwijzen van inwoners met financiële vraagstukken en/of problemen om erger te voorkomen. Dit is een belangrijk onderdeel van het versterken van onze regierol bij inwoners met schulden. Hierbij hebben we extra aandacht voor preventie, de werkwijze vroegsignalering, de benadering van onze inwoners met stress en de doelgroepen jongeren en ondernemers die zwaar zijn geraakt door de coronamaatregelen.
De pilot kinderarmoede wordt ingebed in de reguliere samenwerking tussen maatschappelijke partners. Aantal partners dat regulier in contact is met kinderen wordt uitgebreid om zo gezinnen die in armoede leven te identificeren en te kunnen ondersteunen. Doelstelling is om alle gezinnen in beeld te hebben.
Doelstelling van de beleidsnota ‘inburgeren, integreren en participeren’ is dat nieuwkomers zo snel mogelijk participeren in de samenleving. Om dit te bereiken bieden we statushouders vanaf 1 januari 2022 een duaal traject aan, waarbij het leren van de taal samen gaat met een vorm van participatie, het liefst betaald werk. Daarnaast worden in het kader van financieel ontzorgen de vaste lasten doorbetaald gedurende de eerste 6 maanden en krijgen statushouders begeleiding bij het financieel zelfredzaam worden. Dit om financiële problemen te voorkomen en daarmee participatie te bespoedigen.