Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. De gemeente Uithoorn is een aantrekkelijke woongemeenschap waar geweld, overlast en onveilige situaties niet acceptabel zijn.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  1. Vergroot de inwonersbetrokkenheid en de preventie.

  2. Voorkom escalatie van complexe casussen.

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

  • Doorontwikkeling van participatie en preventie; in het integraal veiligheidsbeleid wordt benadrukt dat inwoners en ondernemers (deels) verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid. In 2020 is de wijkaanpak veiligheid en zorg gestart in drie pilot wijken en in 2021 is deze verder uitgewerkt naar 3 stabiele wijknetwerken, die aan de slag zijn met opgaven in de wijken. In 2022 wordt de aanpak van pilot omgezet naar vast onderdeel van het beleid en kan uitbreiding naar andere wijken worden verkend.

  • Integratie van het plan van aanpak jaarwisseling jeugdoverlast in regulier beleid; het in 2020 ontwikkelde en uitgerolde 'plan van aanpak jaarwisseling en jeugdoverlast' is geïntegreerd in de reguliere beleid in 2021. Met name de onderdelen in relatie tot jongerenwerk, handhaving, de aanpak van probleemgroepen en samenwerking tussen de partners krijgen ook in 2022 een vervolg om de resultaten te borgen en grip te houden op de problematiek. Dit zal ook worden meegenomen bij het opstellen van het nieuwe integrale veiligheidsbeleid voor 2023 en verder, dat in 2022 opgesteld gaat worden

  • In het kader van de aanpak 'jaarwisseling en jeugdoverlast' zien we dat er sprake is van een jonge aanwas (rond circa 12-13 jaar) in de groep van overlastgevende jongeren. Er wordt een preventieve aanpak ontwikkeld om onder meer via inzet van specialistisch jongerenwerk deze 'jonge aanwas' te voorkomen.

  • Doorontwikkeling van de verbinding tussen veiligheid en zorg; het integraal benaderen van veiligheidsvraagstukken, waarbij de verbinding tussen veiligheid en zorg wordt gezocht, is cruciaal voor een goede aanpak. In 2021 is met de verdere ontwikkeling van het team zorg en veiligheid een belangrijke stap gezet in het borgen van deze verbinding in het integraal veiligheidsbeleid. In 2022 wordt deze ontwikkeling doorgezet. Mede om in te blijven spelen op de ontwikkelingen binnen de samenleving en het verbinden van lokale en regionale partners.

  • Structureel inbedden van de aanpak georganiseerde criminaliteit (ondermijning) en verder uitbouwen van de bestuurlijke aanpak; er ligt een goede basis voor de bestuurlijke aanpak van ondermijning, door het benutten van de wet Bibob en het hanteren van de bijzondere bevoegdheden van de burgemeester. In 2022 wordt het weerbaar maken van de gemeentelijke organisatie verder ontwikkeld. Verder zal er een specifieke aanpak gerealiseerd worden op het gebied van woonfraude en is de gemeente Uithoorn actief betrokken bij het programma weerbare sierteelt sector. ·

  • In de Kadernota 2022 is aangegeven dat we zien dat er vanuit verschillende domeinen een toenemende vraag is naar handhavingscapaciteit. Daarbij gaat het onder meer om het bestrijden van jeugdoverlast en problemen bij de jaarwisseling, parkeerproblematiek, ondermijning, milieudelicten, toezicht bouwprojecten en verkeerssnelheidscontroles. Er heeft een inventarisatie plaatsgevonden naar de benodigde kwantitatieve en kwalitatieve inzet vanuit handhaving om aan al deze wensen te voldoen. Op basis hiervan is de inschatting dat daarvoor in 2022 en daarna aanvullende capaciteit (1,5 FTE) nodig is.

  • Wet verplichte GGZ; vanaf 1 januari 2020 is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg in werking. De gemeentelijke taken, die voortkomen uit de WVGGZ, zijn belegd bij de GGD. In 2022 blijft er aandacht voor de samenwerking met de GGD en de professionalisering op dit vlak. Dit betreft zowel de samenwerking tussen GGD en de gemeente Uithoorn, als de samenwerking in de regio Amsterdam-Amstelland.

  • Doorontwikkeling verbinding met het Actiecentrum Veiligheid en Zorg; het Actiecentrum Veiligheid en Zorg wordt een steeds belangrijkere partner voor de gemeente. Nu wordt er al aangesloten bij het thema radicalisering en de Top 1000 aanpak, in 2022 wordt deze aansluiting verder versterkt. Door onder andere de aansluiting op de doorgroeiers aanpak en de verbinding binnen het onderwerp woonoverlast. Doel is optimaal gebruik te maken van elkaars expertise, een integrale blik ontwikkelen op casuïstiek en het overleg over tijdig op- en afschalen.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf